• Etkinlik
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLERİ TARİH
  • İLERİ ETKİNLİK
  • Giresunspor
  • Resmi İlanlar
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Sağlık
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Asayiş Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
15:15
Giresun'da menfezdeki suya düşerek boğulan çocuğun cenazesi defnedildi
00:30
Samsun'da çarpışan iki ticari taksinin sürücüleri yaralandı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yanlış klima kullanımı sinüzit riskini artırıyor
Ekonomi
Yayınlanma: 05 Ağustos 2026 - 21:40

Yanlış klima kullanımı sinüzit riskini artırıyor

Medicana Sağlık Grubu Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cenk Evren: - "Ortam sıcaklığının dengeli tutulması, filtre bakımının düzenli yapılması ve doğrudan hava akımına maruz kalınmaması sinüs sağlığının korunmasına katkı sağlıyor"

Ekonomi
05 Ağustos 2026 - 21:40
Yorumlar
3 dk okunma süresi
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Yanlış klima kullanımı sinüzit riskini artırıyor
Reklam
Medicana Sağlık Grubu Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cenk Evren, klima kullanımında, ortam sıcaklığının dengeli tutulması, filtre bakımının düzenli yapılması ve doğrudan hava akımına maruz kalınmamasının sinüs sağlığının korunmasına katkı sağladığını belirtti.

 

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, yaz aylarında klima kullanımıyla birlikte burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, yüz ve baş ağrısı gibi şikayetlerle sağlık kuruluşlarına başvurular artabiliyor.

Serinlemek amacıyla kullanılan klimalar yaşam konforunu artırırken, yanlış kullanım alışkanlıkları burun ve sinüs sağlığını olumsuz etkileyebiliyor.

Ortamın aşırı soğutulması, havadaki nem oranının azalması ve düzenli bakımı yapılmayan klima sistemleri, özellikle hassas bireylerde burun mukozasının doğal savunma mekanizmasını zayıflatarak sinüzit gelişimine zemin hazırlayabiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Cenk Evren, yanlış klima kullanımının yalnızca geçici burun şikayetlerine neden olmadığını, klimaların oluşturduğu kuru ve soğuk havanın burun mukozasında kuruluk ve ödem oluşturarak sinüslerin doğal havalanmasını bozabildiğini belirtti.

Evren, özellikle kronik sinüzit, alerjik rinit, astım ve KOAH gibi hastalıkları bulunan kişilerde bu etkinin daha belirgin görülebildiğini vurgulayarak, doğru klima kullanım alışkanlıklarının burun ve sinüs sağlığının korunmasında önemli rol oynadığını anlattı.

Evren, sinüslerde doğal hava dolaşımının bozulmasıyla içeride biriken salgının dışarı atılamamasının bakterilerin çoğalmasına uygun bir ortam oluşturabildiğine dikkati çekerek, bu durumun zamanla alın, yanak ve göz çevresinde basınç hissi, yüz ağrısı, burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı gibi sinüzit belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabildiğini aktardı.

- Filtre bakımı enfeksiyon riskini azaltıyor

Düzenli temizlenmeyen klima filtrelerinde birikebilen toz, polen ve diğer partiküllerin alerjik bünyeye sahip kişilerde burun tıkanıklığı, hapşırık ve mukozada şişlik gibi yakınmaları artırdığına işaret eden Evren, merkezi havalandırma sistemlerinin yoğun kullanıldığı iş yerlerinde çalışan kişilerin doğrudan hava akımına uzun süre maruz kalmamaya özen göstermeleri gerektiğini, ani sıcaklık değişimlerinin de burun mukozasını olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.

Evren, klima kullanımında yapılan basit hataların sinüzit gelişimini kolaylaştırabileceğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Cihazın ortamı gereğinden fazla soğutacak şekilde düşük sıcaklıklarda çalıştırılması ve hava akımının doğrudan yüze yönlendirilmesi burun ile sinüs mukozasını olumsuz etkileyebiliyor. Ortam neminin korunmaması nedeniyle sinüs salgıları koyulaşarak doğal yollarla dışarı atılamayabiliyor. Ortam sıcaklığının dengeli tutulması, filtre bakımının düzenli yapılması ve doğrudan hava akımına maruz kalınmaması sinüs sağlığının korunmasına katkı sağlıyor."

Burun tıkanıklığı, yüz ağrısı ve geniz akıntısı gibi şikayetlerin uzun süre devam etmesi halinde mutlaka uzmana başvurulması gerektiğini belirten Evren, "Erken tanı ve uygun tedaviyle kronikleşebilecek sinüs hastalıkları önlenebilir. Yaz aylarında klima kullanımında alınacak basit önlemlerle hem burun hem de sinüs sağlığının korunması mümkün." ifadelerini kullandı.

 

AA
EDİTÖR
Özcan Özkaya
Özcan Özkaya
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Giresun'da fındık piyasasında son durum… Fındık fiyatları ne kadar?
Giresun'da fındık piyasasında son durum… Fındık fiyatları ne kadar?
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden TMO Arpa Satışı Duyurusu
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden TMO Arpa Satışı Duyurusu
Karadeniz'in incir türlerinin genetiği koruma altına alındı
Karadeniz'in incir türlerinin genetiği koruma altına alındı
Giresun'da fındık piyasasında son durum… Fındık fiyatları ne kadar?
Giresun'da fındık piyasasında son durum… Fındık fiyatları ne kadar?
Son Haberler
Tekirdağ'da silahlı saldırıda ölen Mor'un cenazesi Kastamonu'da toprağa verildi
Tekirdağ'da silahlı saldırıda ölen Mor'un cenazesi Kastamonu'da...
İddia üzerine başladığı enstrüman yapımını 31 yıldır sürdürüyor
İddia üzerine başladığı enstrüman yapımını 31 yıldır sürdürüyor
Zonguldak'ın çınarları Safiye ve Şerife nine bir asrı geride bıraktı
Zonguldak'ın çınarları Safiye ve Şerife nine bir asrı geride...
Öğrenciler için "dijital jetlag" uyarısı
Öğrenciler için "dijital jetlag" uyarısı
Salıpazarı'nda fındık evinde yangın söndürüldü
Salıpazarı'nda fındık evinde yangın söndürüldü
Çok Okunan Haberler
Giresun'da fındık fiyatları haftaya nasıl başladı? Fındık fiyatları ne kadar?
Giresun'da fındık fiyatları haftaya nasıl başladı? Fındık fiyatları...
Giresun'da fındık piyasasında son durum… Fındık fiyatları yükseldi mi?
Giresun'da fındık piyasasında son durum… Fındık fiyatları yükseldi...
Giresun'da fındık fiyatları geriledi!
Giresun'da fındık fiyatları geriledi!
Son Yorumlananlar
Giresun’da Çanakkale Ruhu: 111. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlandı
Giresun’da Çanakkale Ruhu: 111. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlandı
Giresun’a %100 Zamlı Su Faturası!
Giresun’a %100 Zamlı Su Faturası!
Çamoluk İçin Müjde! O Cami İbadete Açılıyor
Çamoluk İçin Müjde! O Cami İbadete Açılıyor
Bulancak'ta Yaz Okulları Arası Halı Saha Turnuvası Tamamlandı
Bulancak'ta Yaz Okulları Arası Halı Saha Turnuvası Tamamlandı

Ana Sayfa
İLERİ TARİH
İLERİ ETKİNLİK
Giresunspor
Resmi İlanlar
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Sağlık
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Asayiş
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Etkinlik
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.