• Etkinlik
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLERİ TARİH
  • İLERİ ETKİNLİK
  • Giresunspor
  • Resmi İlanlar
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Sağlık
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Asayiş Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
15:52
Espiye Devlet Hastanesi'ne İki Önemli Sağlık Yatırımı!
14:08
Giresun'da Bugün Fındık Kaç Lira?
13:33
Eynesil'de Kavşak Savaş Alanına Döndü! 4 Yaralı
13:23
Giresun'da küçük Nehir'in bayrak hassasiyeti kamerada
13:08
Giresun’da 70 Milyon Liralık Eğitim Yatırımında Son Viraj
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Türkiye 2029 yılında Ay'a iki tane keşif aracı gönderecek
Dünya
Yayınlanma: 19 Eylül 2025 - 16:15

Türkiye 2029 yılında Ay'a iki tane keşif aracı gönderecek

 Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından yüzde 80 oranında yerli olarak üretilen "CHERI" isimli iki gezici keşif aracı (rover), 2029 yılında aya gönderilecek. Ay'ın güney kutbundaki zorlu yüzey şartlarında görev yapacak olan keşif aracı yapay zeka desteğiyle yüzeyin üç boyutlu haritasını çıkaracak.

Dünya
19 Eylül 2025 - 16:15
Yorumlar
2 dk okunma süresi
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Türkiye 2029 yılında Ay’a iki tane keşif aracı gönderecek
Reklam
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) geliştirdiği yerli ürünlerle TEKNOFEST İstanbul’da yerini aldı. Yüzde 80 oranında yerliliğe sahip "CHERI" isimli iki gezici keşif aracı (rover), Ay'ın güney kutbundaki zorlu yüzey şartlarında görev yapacak, yapay zeka desteğiyle yüzeyin üç boyutlu haritasını çıkaracak. "CHERI" isimli proje kapsamındaki iki mikro keşif aracı, birbirleriyle etkileşimli şekilde Ay'ın güney kutbunda bilimsel veri toplayacak. Analizler gerçekleştirecek ve yapay zeka desteğiyle kendi rotalarını otonom şekilde belirleyip üç boyutlu haritalandırma yapabilecek. 2029 yılında Çin’den aya gönderilecek.

"Dünyada ilk kez bir ülke 2 adet roverı birbiriyle haberleşecek şekilde aya gönderiyor"

Keşif aracından bahseden Orta Doğu Teknik Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, "Türkiye son yıllarda milli uzay programı kapsamında birçok hedefi kararlıkla ilerliyor. Bu hedefler arasında insanlı ilk uzay görevini gerçekleştirdi. Türkiye ve 2 astronotumuz ve yer çekimsiz ortamda araştırmalar yaptı. Biz de Orta Doğu Teknik Üniversitesi olarak bilim sayfamızın hedefleri kapsamında Çin uzay ajansıyla işbirliği kapsamında bir projenin içerisindeyiz. Bu 2029 yılında Çin'in 2 adet yüzey aracını Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin öğrencileri ve öğretim üyeleri gerçekleştirecek. Bu yapay zekayı birbirlerini destekleyen birbiriyle haberleşen bir ayın en zorlu pozisyonunda şartlarında görev yapacak. Yani ayın güney kutbunda eksi 160 dereceyle artı 80 derece arasında görev yapacak yüzeyde veri toplayacak. Yüzeyin haritasını çıkaracak bir sistem, bir aslında robotlar sistemi bu dünyada ilk kez bir ülke 2 adet roverı birbiriyle haberleşecek şekilde aya gönderiyor. Biz de 50'ye yakın öğretim üyesi ve öğrencimizle bu projenin içinde yer alıyoruz. Bu projedeki geliştirecek tabii ki robot tamamen bizim öğretim üyelerimiz tarafından tasarlandı ve bu yapay zeka destekli bir sistem. Birbiriyle haberleşen ve bu misyonun tamamen çok kritik bir parçası. Uluslararası bir yarışmayla seçildi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi bu yarışmayı kazanarak bunun tasarımı hak kazandı. Buradaki işte gördüğünüz tekerlekleri olsun sensörler olsun. Bunlar tamamen bizim tarafımızdan Yerli olarak tasarlanıyor. Yüzde 80’nin üzerinde yerlilik oranı var" dedi.

"Ayın yüzeyine ayak basacak bir sistem bu"

Yozgatlıgil, "Aslında biliyorsunuz uzay teknolojileri her zaman dünyadaki yaşamını destekler. Bu uzaya gönderildi. 2029 yılında doğrudan görüntüleri dünyaya aktaracak, o bölgenin yani daha önce çok az keşfedilmiş bu bölgenin haritasını kameralarıyla çıkaracak. Bu da ileride o bölgelerdeki minerallerin işte su kaynaklarını keşfi noktasında da çok önemli. Veriyi dünyaya gönderecek tabii bunun yanında bu robotlar bu ekstreim. Yani en zor şartlarda görev yaptığı için dünyada da işte yine zorlu coğrafyalarda afet şartlarında görev yapabilecek. Oralardan görüntüler aktarabilecek. Arama kurtarma çalışmalarında ya da savunma sanayimiz de fayda sağlayacak. Ayın yüzeyine ayak basacak bir sistem bu. Ayın yüzeyine Türkiye’nin imzasını atacağız. Türkiye kendi uzay aracını da aya gönderecek. Bizde üniversite olarak burada önceden hazırlık yapıyoruz" diye konuştu.

İHA
EDİTÖR
Evrim Şimşek
Evrim Şimşek
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Ukrayna Rusya’yı hedef aldı: 3 ölü, 25 yaralı
Ukrayna Rusya’yı hedef aldı: 3 ölü, 25 yaralı
Gazze'de Kan Durmuyor: Can Kaybı 73 Bin 18 Oldu
Gazze'de Kan Durmuyor: Can Kaybı 73 Bin 18 Oldu
Filipinler’de feribot battı: 15 ölü, 43 kayıp
Filipinler’de feribot battı: 15 ölü, 43 kayıp
Japonya’da 6.2 büyüklüğünde deprem
Japonya’da 6.2 büyüklüğünde deprem
Son Haberler
 Eynesil'de İlköğretim Haftası kutlandı
 Eynesil'de İlköğretim Haftası kutlandı
Giresun ve Ordu Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlerinden Teknopark’a Ziyaret
Giresun ve Ordu Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlerinden Teknopark’a...
Vali Koç, Giresun'da Bayrak İçin Gösterdiği Hassasiyetle Dikkat Çeken Öğrenciyi Ağırladı
Vali Koç, Giresun'da Bayrak İçin Gösterdiği Hassasiyetle Dikkat Çeken...
Giresun'da yerdeki Türk bayrağını alarak öpen çocuğa tablet hediye edildi
Giresun'da yerdeki Türk bayrağını alarak öpen çocuğa tablet hediye...
17 yaşındaki kızlarını darbedip zincirle bağladıkları iddia edilen anne ve baba adliyede
17 yaşındaki kızlarını darbedip zincirle bağladıkları iddia edilen...
Çok Okunan Haberler
Giresun'da bugün fındık fiyatları kaç lira?
Giresun'da bugün fındık fiyatları kaç lira?
Giresun'da fındık fiyatları yükseldi mi? Fındık fiyatları kaç TL?
Giresun'da fındık fiyatları yükseldi mi? Fındık fiyatları kaç...
Giresun'da fındık fiyatları bugün ne kadar?
Giresun'da fındık fiyatları bugün ne kadar?
Son Yorumlananlar
Giresun’da Çanakkale Ruhu: 111. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlandı
Giresun’da Çanakkale Ruhu: 111. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlandı
Giresun’a %100 Zamlı Su Faturası!
Giresun’a %100 Zamlı Su Faturası!
Çamoluk İçin Müjde! O Cami İbadete Açılıyor
Çamoluk İçin Müjde! O Cami İbadete Açılıyor
Fenerbahçe'de, Kasımpaşa maçı hazırlıkları başladı
Fenerbahçe'de, Kasımpaşa maçı hazırlıkları başladı

Ana Sayfa
İLERİ TARİH
İLERİ ETKİNLİK
Giresunspor
Resmi İlanlar
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Sağlık
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Asayiş
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Etkinlik
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.