• Etkinlik
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLERİ TARİH
  • İLERİ ETKİNLİK
  • Giresunspor
  • Resmi İlanlar
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Sağlık
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Asayiş Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
14:22
Başkan Karan’dan Fındık Üreticisi İçin Dikkat Çeken Çağrı!
14:13
Turgutlu'da okul önünde silahlı saldırı: 3 öğrenci Manisa'ya sevk edildi
13:14
GTSO Başkan Adayı Kılıçaslan’dan Kadın Girişimcilere Yeni Model!
12:39
Giresunspor’dan O Oyuncuya Sert Tepki!
11:40
Giresun'da fındık fiyatları bugün ne kadar?
10:47
Giresun’da Fındık İçin Yeni Tercih: Gurbetçiler Emanete Bırakmıyor
10:23
Okul önünde silahlı saldırı! 10 öğrenci yaralandı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Meslek Liselerinde "Dijital Atölye" Dönemi Başlıyor
Eğitim
Yayınlanma: 11 Aralık 2025 - 16:28

Meslek Liselerinde "Dijital Atölye" Dönemi Başlıyor

Öğrencilere gerçek cihaz ve atölye ortamlarının birebir dijital kopyalarıyla uygulama imkânı sunan Dijital İkiz Atölyeleri Projesi Tanıtım Toplantısı, 12 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in katılımıyla İstanbul'da yapılacak.

Eğitim
11 Aralık 2025 - 16:28
Yorumlar
2 dk okunma süresi
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Meslek Liselerinde
Reklam
Millî Eğitim Bakanlığı, dijital dönüşüm vizyonu doğrultusunda dijital ikiz teknolojilerini mesleki ve teknik eğitim süreçlerine dâhil ediyor.

Bu kapsamda Ankara, Antalya, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya ve Samsun'da "Motorlu Araçlar Teknolojisi, Elektrik-Elektronik Teknolojisi ile Makine ve Tasarım Teknolojisi" alanlarında eğitim veren on mesleki ve teknik Anadolu lisesinde dijital ikiz dönüşümü başlatıldı.

İlk uygulama, İstanbul Üsküdar Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde tamamlandı. Diğer illerde ise kurulum ve öğretmen eğitim süreçleri devam ediyor. 2026 yılı içinde projenin ülke geneline yaygınlaştırılması planlanıyor.

Dijital İkiz Atölyeleri Projesi Tanıtım Toplantısı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve Millî Eğitim Bakanı Tekin'in katılımıyla 12 Aralık Cuma günü, dönüşümü tamamlanan Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde gerçekleştirilecek ve atölyenin açılışı yapılacak.

Öğrencilerin üretim simülasyonlarına erişimi sağlanacak

Dijital ikiz teknolojileri, yüksek maliyetli ve riskli uygulamaların yerini alarak öğrencilere güvenli, tekrarlanabilir ve erişilebilir dijital ortamlar sunuyor; böylece deneyim temelli, hatasız ve sürdürülebilir bir öğrenme zemininin oluşmasına imkân tanıyor. Ayrıca bu sistemlerin, kırsal ve dezavantajlı bölgelerde fırsat eşitliğinin sağlanmasına, okullar arasındaki atölye ve ekipman farklılıklarının ortadan kaldırılmasına önemli katkı sunması hedefleniyor.

Bakanlığın dijital dönüşüm vizyonunun stratejik unsuru olan dijital ikiz teknolojileri, öğrencilerin sanayi standartlarında üretim simülasyonlarına erişmesini sağlayarak uygulamalı öğrenme deneyimini güçlendiriyor ve Sanayi 4.0 süreçlerine etkin katılımını mümkün kılıyor.

 

Dijital ikiz atölyeleri, mesleki ve teknik eğitimde kullanılan gerçek cihaz ve atölye ortamlarının birebir dijital kopyalarının oluşturulması ile öğrencilere yüksek doğrulukta uygulama yapma imkânı sunuyor.

En düşük hata payıyla modelleniyor

Sistem; CNC, Elektrik-Elektronik,  Mekatronik, PLC, Motor Teknolojileri gibi birçok alanda kullanılıyor ve gerçek fizik kuralları ve cihaz fonksiyonları en düşük hata payıyla modelleniyor.

Uygulamalı eğitim maliyetlerini yaklaşık 200 kat azaltarak sürdürülebilir bir altyapı sunan sistem, öğrencilerin tüm uygulamaları bireysel olarak gerçekleştirebilmesine ve her adımın kayıt altına alınmasıyla objektif başarı raporlarının oluşturulmasına olanak sağlıyor.

Ayrıca içeriklere okul dışından da erişilebilmesi, hibrit eğitim modelinin güçlendirilmesine katkı sunuyor. Yönetim paneli, öğretmenlerin tüm öğrencilerin ekranlarını anlık olarak izleyip gerektiğinde müdahale edebilmesini sağlıyor.

Projenin hayata geçirildiği okullarda ilk altı ay boyunca öğretmenlere yüz yüze eğitim, webinarlar ve teknik destek sağlanarak sistemin etkin kullanımına yönelik kapsamlı bir uyum süreci yürütülüyor.

Dijital ikiz atölyeleri; mesleki ve teknik eğitimin standartlaştırılması, beceri kazanımlarının veri temelli izlenmesi, nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi ve Türkiye'nin Sanayi 4.0 hedeflerine uyum sağlaması açısından kritik bir dönüşüm adımı olarak değerlendiriliyor. Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Yüzyılı hedefleri ve Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi doğrultusunda dijital ikiz teknolojilerinin tüm mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının eğitim ortamlarında yer almasını hedefliyor.

(Milli Eğitim Bakanlığı)

# Milli Eğitim Bakanlığı
EDİTÖR
Evrim Şimşek
Evrim Şimşek
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Keşap Fen Lisesi Öğrencileri TEKNOFEST Finalinde
Keşap Fen Lisesi Öğrencileri TEKNOFEST Finalinde
Giresun Üniversitesi'nde Yeni Akademik Yıl Başladı!
Giresun Üniversitesi'nde Yeni Akademik Yıl Başladı!
Boztekke İlkokulu ve Ortaokuluna Yeni Kütüphane Kazandırıldı
Boztekke İlkokulu ve Ortaokuluna Yeni Kütüphane Kazandırıldı
İl Millî Eğitim Müdürü Özgür Tokgöz’den Yeni Eğitim Yılı Mesajı
İl Millî Eğitim Müdürü Özgür Tokgöz’den Yeni Eğitim Yılı Mesajı
Son Haberler
Samsun'da kadınlar toplu ulaşımda direksiyon başında
Samsun'da kadınlar toplu ulaşımda direksiyon başında
Samsun'da havaya ateş edip silahı başına dayayan şüpheli ikna sonucu teslim oldu
Samsun'da havaya ateş edip silahı başına dayayan şüpheli ikna...
Hayati İnanç, Vezirköprü'de kitapseverlerle buluştu
Hayati İnanç, Vezirköprü'de kitapseverlerle buluştu
RTÜK'ten uyarı:
RTÜK'ten uyarı: "Medya hizmet sağlayıcılarının çocuklarımız...
Kuyumcu dükkanında silahlı soygun girişimi: 2 yaralı
Kuyumcu dükkanında silahlı soygun girişimi: 2 yaralı
Çok Okunan Haberler
Giresun'da fındık piyasasında son durum… Fındık fiyatları yükseldi mi?
Giresun'da fındık piyasasında son durum… Fındık fiyatları yükseldi...
Giresun'da fındık fiyatları geriledi!
Giresun'da fındık fiyatları geriledi!
Giresun'da fındık piyasasında son durum… Fındık fiyatları ne kadar?
Giresun'da fındık piyasasında son durum… Fındık fiyatları ne kadar?
Son Yorumlananlar
Giresun’da Çanakkale Ruhu: 111. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlandı
Giresun’da Çanakkale Ruhu: 111. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlandı
Giresun’a %100 Zamlı Su Faturası!
Giresun’a %100 Zamlı Su Faturası!
Çamoluk İçin Müjde! O Cami İbadete Açılıyor
Çamoluk İçin Müjde! O Cami İbadete Açılıyor
Giresun’da YurtLig Masa Tenisi Heyecanı: Şampiyonlar Belli Oldu
Giresun’da YurtLig Masa Tenisi Heyecanı: Şampiyonlar Belli Oldu

Ana Sayfa
İLERİ TARİH
İLERİ ETKİNLİK
Giresunspor
Resmi İlanlar
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Sağlık
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Asayiş
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Etkinlik
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.