• Etkinlik
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLERİ TARİH
  • İLERİ ETKİNLİK
  • Giresunspor
  • Resmi İlanlar
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Sağlık
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Asayiş Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
15:52
Espiye Devlet Hastanesi'ne İki Önemli Sağlık Yatırımı!
14:08
Giresun'da Bugün Fındık Kaç Lira?
13:33
Eynesil'de Kavşak Savaş Alanına Döndü! 4 Yaralı
13:23
Giresun'da küçük Nehir'in bayrak hassasiyeti kamerada
13:08
Giresun’da 70 Milyon Liralık Eğitim Yatırımında Son Viraj
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Çevre
  3. Jeoloji Mühendisi Uyardı: "Her an yıkıcı deprem olabilir!"
Çevre
Yayınlanma: 19 Aralık 2023 - 10:47

Jeoloji Mühendisi Uyardı: "Her an yıkıcı deprem olabilir!"

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde meydana gelen 4.3 büyüklüğündeki depremin beklenen bir deprem olmadığını belirtti.

Çevre
19 Aralık 2023 - 10:47
Yorumlar
3 dk okunma süresi
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Jeoloji Mühendisi Uyardı: “Her an yıkıcı deprem olabilir!”
Reklam

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Bektaş, “Bu depremin tekrarlanma süresini bilmiyoruz. Maalesef hem Karadeniz Bölgesi’nde hem Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Kuzey Anadolu Fayı ve Kuzey Doğu Anadolu Fayına ait fayların hızlarını bilmiyoruz. Derinlikleri göre olan hızlarını ve kilitlenme, kırık yapma durumlarını bilmiyoruz. Bu bakımdan deprem kestirmesi oldukça zayıf. Ancak bilinen bu fayların üzerinde her an yıkıcı deprem olabilir” dedi.  

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. Depremin derinliği 15.03 kilometre olarak ölçülürken, deprem Gümüşhane’nin yanı sıra çevre illerden de hissedildi. Saat 01.15'te meydana gelen depremle ilgili değerlendirmelerde bulunan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, “Bu beklenen bir deprem değildi. Depremin olduğu yer meşhur Kuzey Anadolu fayının kuzey kolu üzerindedir. O fay Erzincan’da 1939 yılında Türkiye’nin en büyük depremi 7.9’luk bir deprem üretti. Bu fayın Erzincan’ın hemen batısından itibaren bir kolu var. Bu kol Kelkit vadisinden Aşkale ve Erzurum’a doğru uzanır. Kuzey Anadolu fayına paralel uzanır. 1939 depremi olunca bu kol biraz rahatladı. Ancak zaman içerisinde gerilmeler arttı. Özellikle 1992 Erzincan’ın daha da doğusunda bir deprem olunca zaman içerisinde Kuzey Anadolu fayının kuzey kolundaki fayı önemli ölçüde stresle yüklemiş olması gerekir. Son birkaç ay içerisinde özellikle Kahramanmaraş depreminden sonra bu hat üzerinde Aşkale civarında bu tür küçük depremleri alıyorduk. Bu depremde bu fay üzerinde gerilmelerin arttığını gösterebilir. Nitekim deprem kataloğuna baktığınız zaman bu fay hattı bir sismik boşluğa karşılık geliyor. Uzun zamandan beri depremin olmadığı bir fay hattı ki bu bizi en fazla tedirgin eden konudur. Bir sismik boşluk dediğimiz yüzlerce yıl burada deprem olmamış. Bu depremin tekrarlanma süresini bilmiyoruz. Maalesef hem Karadeniz Bölgesi’nde hem Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Kuzey Anadolu Fayı ve Kuzey Doğu Anadolu Fayına ait fayların hızlarını bilmiyoruz. Derinlikleri göre olan hızlarını ve kilitlenme, kırık yapma durumlarını bilmiyoruz. Bu bakımdan deprem kestirmesi oldukça zayıf. Ancak bilinen bu fayların üzerinde her an yıkıcı deprem olabilir” diye konuştu.

“Artçı depremler küçüktür; Korkulacak bir durum yok”

“Gümüşhane’nin en önemli şansı granitli sağlam bir kayanın sağlam temel üzerinde oturmasıdır” diyen Bektaş, “Gümüşhane taban kayaç dediğimiz ana kayanın üzerindedir. Dolayısıyla orada çok fazla korkulacak bir durum yok. Ancak Gümüşhane’nin çevresi kalın sedimanter kayaçlardan oluştuğu için orada deprem büyütmesi fazla olabilir. Artçı depremler küçüktür. Korkulacak bir durum yok. Önemli olan bundan sonra bu Kuzey Anadolu fayının kuzey kolunda sismik aktivite nasıl gelişecek bunu yakından takip etmemiz lazım. Ancak o bölgede yapı stoku zayıftır. Bu da bir gerçek. Deprem küçük, sallantı küçük ama Gümüşhane ve Bayburt’un yapı stokları zayıftır. Bugüne kadar deprem algısının oluşturulmaması, bu bölgede deprem olmaz, en sağlam yer Gümüşhane, Trabzon’dur algısı yanlış ve olumsuz bir yapı stokunun oluşturulmasına sebebiyet verdi. Bu bakımdan ben tekrar vatandaşlardan rica ediyorum önemli bir şekilde devletin verdiği bilgilere itibar etmeleri gerekir” ifadelerini kullandı.

 

İHA
# Kuzey Doğu Anadolu Fayı# Kuzey Anadolu Fayı# Gümüşhane# Trabzon# Erzincan
EDİTÖR
Dilek Demir
Dilek Demir
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Aydındere’de Yol Betonlama Çalışmaları Sürüyor
Aydındere’de Yol Betonlama Çalışmaları Sürüyor
Giresun’da Sel Riskine Karşı Kritik Proje: Sel Kapanı’nda Çalışmalar Sürüyor
Giresun’da Sel Riskine Karşı Kritik Proje: Sel Kapanı’nda Çalışmalar Sürüyor
Giresun’da bugün hava nasıl?
Giresun’da bugün hava nasıl?
Eynesil’de Bitkin Halde Bulunan Kızıl Şahin Doğaya Döndü
Eynesil’de Bitkin Halde Bulunan Kızıl Şahin Doğaya Döndü
Son Haberler
Abant'ın güvenliğini Bolu'nun ilk kadın karakol komutanı sağlayacak
Abant'ın güvenliğini Bolu'nun ilk kadın karakol komutanı...
Göletten hayalet ağ çıkarıldı
Göletten hayalet ağ çıkarıldı
İki kamyonetin çarpıştığı kazada 1 kişi yaralandı
İki kamyonetin çarpıştığı kazada 1 kişi yaralandı
17 yaşındaki kızlarını darbedip zincirle bağladıkları iddia edilen anne ve baba adliyede
17 yaşındaki kızlarını darbedip zincirle bağladıkları iddia edilen...
Evinde düşen 90 yaşındaki kadını itfaiye ekipleri kurtardı
Evinde düşen 90 yaşındaki kadını itfaiye ekipleri kurtardı
Çok Okunan Haberler
Giresun'da bugün fındık fiyatları kaç lira?
Giresun'da bugün fındık fiyatları kaç lira?
Giresun'da fındık fiyatları yükseldi mi? Fındık fiyatları kaç TL?
Giresun'da fındık fiyatları yükseldi mi? Fındık fiyatları kaç...
Giresun'da fındık fiyatları bugün ne kadar?
Giresun'da fındık fiyatları bugün ne kadar?
Son Yorumlananlar
Giresun’da Çanakkale Ruhu: 111. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlandı
Giresun’da Çanakkale Ruhu: 111. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlandı
Giresun’a %100 Zamlı Su Faturası!
Giresun’a %100 Zamlı Su Faturası!
Çamoluk İçin Müjde! O Cami İbadete Açılıyor
Çamoluk İçin Müjde! O Cami İbadete Açılıyor
Arazi Tartışmasında Kan Aktı: Ağabeyini ve Yeğenini Bıçakladı!
Arazi Tartışmasında Kan Aktı: Ağabeyini ve Yeğenini Bıçakladı!

Ana Sayfa
İLERİ TARİH
İLERİ ETKİNLİK
Giresunspor
Resmi İlanlar
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Sağlık
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Asayiş
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Etkinlik
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.