• Etkinlik
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLERİ TARİH
  • İLERİ ETKİNLİK
  • Giresunspor
  • Resmi İlanlar
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Sağlık
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Asayiş Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
15:52
Espiye Devlet Hastanesi'ne İki Önemli Sağlık Yatırımı!
14:08
Giresun'da Bugün Fındık Kaç Lira?
13:33
Eynesil'de Kavşak Savaş Alanına Döndü! 4 Yaralı
13:23
Giresun'da küçük Nehir'in bayrak hassasiyeti kamerada
13:08
Giresun’da 70 Milyon Liralık Eğitim Yatırımında Son Viraj
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Çevre
  3. Yabani dut yaprakları ipek böceklerinin verimini arttırdı
Çevre
Yayınlanma: 11 Temmuz 2024 - 10:19
Güncelleme: 11 Temmuz 2024 - 10:26

Yabani dut yaprakları ipek böceklerinin verimini arttırdı

Gümüşhane'de Prof. Dr. Selim Şen ve kadın girişimci Ayşegül Öznur Parlak tarafından yapılan çalışmada, kente özgü yabani dut ağacının yapraklarıyla beslenen ipek böceklerinin veriminin arttığı görüldü.   

Çevre
11 Temmuz 2024 - 10:19
Güncelleme: 11 Temmuz 2024 - 10:26
Yorumlar
3 dk okunma süresi
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Yabani dut yaprakları ipek böceklerinin verimini arttırdı
Reklam
Gümüşhane'nin ünlü pestil ve kömesinin ham maddesini olan dut ağaçları ipek böcekçiliğinde de kullanılmaya başladı. Gümüşhane Üniversitesi Gümüşhane Üniversitesi Ormancılık Bölümü Orman Biyolojisi Ana Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Selim Şen ile aynı bölümde öğrenci ve kadın girişimci Ayşegül Öznur Parlak tarafından gerçekleştirilen çalışmada, yumurta olarak alınan 20 bin ipek böceği Harşit Vadisi'nde yetişen yabani dut ağaçlarının yapraklarıyla beslendi. İpek böceklerinin yetişmesi için uygun sıcaklık ve nem ortamının sağlanmasının ardından 45 gün boyunca yabani dut ile beslenen böceklerinin veriminin arttığı görüldü. Doğu Karadeniz'de ilk defa yapılan çalışmada verim gözle görülür biçimde artarken, Prof. Dr. Şen, Gümüşhane'nin iklim yapısının ipek böcekçiliği için uygun olduğunu söyledi. Kadın girişimci Parlak da, kadınlara çağrıda bulunarak ipek böcekçiliği yaparak ev ekonomisine katkıda bulunabileceklerini ifade etti.

“Yabani dut ağaçları ipek böcekçiliği için gerekli olan şartları karşılıyor”

Gümüşhane Üniversitesi Ormancılık Bölümü Orman Biyolojisi Ana Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Selim Şen, “Gümüşhane ilinde ipek böcekçiliğini geliştirmek için Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte bir çalışma yaptık. Bize içerisinde 20 bin adet yumurta bulunan bir çerçeve verildi. Biz de bu yumurtaların yetişeceği ortamı hazırlayarak tırtıl halinden koza haline gelinceye kadar baktık. Gümüşhane ilinin de bulunduğu Harşit Vadisi'nde bol miktarda dut ağacı var. Yabani diye tabir edilen bir dut var daha büyük yapraklı biz bu çalışmada onları kullandık. Gümüşhane'nin bu noktada dutları ipek böcekçiliği yapılması açısından çok verimli. Hem Harşit Çayı'nın kenarındaki verimli topraklar bu dutun yetişmesine imkan sağlıyor, bu ağaçlar da tam ipek böcekçliği için lazım olan şartları karşılıyor. Yetiştirme süresi 1 aydan 45 güne çıktı şu anda ipek böceklerinin tamamı kozasını ördü ve biz bugün bu kozaları toplayıp bitireceğiz. Yabani dutu çok fazla meyve vermiyor daha çok yapraklarını besliyor, bu yapraklar da ipek böceklerinin bir öğünde bile korkunç hızlı büyümesini sağlıyor. Harşit Vadisi bu dutların yetişmesi için çok elverişli bir ortam, bu ağaçların sayısını arttırdıkça burada çok rahat ipek böcekçiliği yapılabilir” dedi.

“İpek böceklerinin beslenmesinin ardından daha verimli olduklarını gördük”

Ormancılık Bölümü öğrencisi ve kadın girişimci Ayşegül Öznur Parlak, “İpek böcekçiliği Gümüşhane ilinde neden yapılmasın geçmişte Osmanlı döneminde yapılıyordu ve biz de burada bunun tekrar canlanmasını istedik. Bunun ilk deneyimini de Ormancılık Bölümü'ndeki hocalarımla birlikte deneyelim dedik. Gerçekten güzel ve olumlu şekilde ilerledi Gümüşhane ilinde bulunan dut ağaçlarının, hızlı şekilde büyüdüğünü ve geliştiğini gördük. İpek böceklerinin beslenmesinin ardından daha hızlı bir şekilde kozalarını ördüğünü gördük, neden bu ilimizde olmasın dedik ve Tarım ve Orman Bakanlığımızdan özellikle bu konuda atıl durumdaki arazilere yabani dut ağaçlarının dikilmesini istiyoruz. Büyük bir projeyle buradaki bütün evlerde, ev hanımlardan tutun herkesin bunu evde yapabileceklerini söylüyoruz ve ev ekonomilerine katkıda bulunmasını da istiyoruz” diye konuştu.

İHA
# Gümüşhane# dut yaprakları# ipek böcekleri
EDİTÖR
Dilek Demir
Dilek Demir
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Aydındere’de Yol Betonlama Çalışmaları Sürüyor
Aydındere’de Yol Betonlama Çalışmaları Sürüyor
Giresun’da Sel Riskine Karşı Kritik Proje: Sel Kapanı’nda Çalışmalar Sürüyor
Giresun’da Sel Riskine Karşı Kritik Proje: Sel Kapanı’nda Çalışmalar Sürüyor
Giresun’da bugün hava nasıl?
Giresun’da bugün hava nasıl?
Eynesil’de Bitkin Halde Bulunan Kızıl Şahin Doğaya Döndü
Eynesil’de Bitkin Halde Bulunan Kızıl Şahin Doğaya Döndü
Son Haberler
Evinde düşen 90 yaşındaki kadını itfaiye ekipleri kurtardı
Evinde düşen 90 yaşındaki kadını itfaiye ekipleri kurtardı
Çilek üretimi yaygınlaştırılıyor
Çilek üretimi yaygınlaştırılıyor
Türk Telekom bölgesel teknoloji gücünü Orta Asya'ya taşıyor
Türk Telekom bölgesel teknoloji gücünü Orta Asya'ya taşıyor
Şebinkarahisar’da Galerici Esnafıyla İstişare Toplantısı
Şebinkarahisar’da Galerici Esnafıyla İstişare Toplantısı
Otomobil tırla çarpıştı: 2 yaralı
Otomobil tırla çarpıştı: 2 yaralı
Çok Okunan Haberler
Giresun'da bugün fındık fiyatları kaç lira?
Giresun'da bugün fındık fiyatları kaç lira?
Giresun'da fındık fiyatları yükseldi mi? Fındık fiyatları kaç TL?
Giresun'da fındık fiyatları yükseldi mi? Fındık fiyatları kaç...
Giresun'da fındık fiyatları bugün ne kadar?
Giresun'da fındık fiyatları bugün ne kadar?
Son Yorumlananlar
Giresun’da Çanakkale Ruhu: 111. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlandı
Giresun’da Çanakkale Ruhu: 111. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlandı
Giresun’a %100 Zamlı Su Faturası!
Giresun’a %100 Zamlı Su Faturası!
Çamoluk İçin Müjde! O Cami İbadete Açılıyor
Çamoluk İçin Müjde! O Cami İbadete Açılıyor
Yasadışı silah ticareti operasyonu kamerada
Yasadışı silah ticareti operasyonu kamerada

Ana Sayfa
İLERİ TARİH
İLERİ ETKİNLİK
Giresunspor
Resmi İlanlar
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Sağlık
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Asayiş
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Etkinlik
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.