Ülke genelinde tarım işçisi ücretlerinde ciddi bir artış gözlemlenirken, Giresun fındık tarımına dayalı iş gücü yoğunluğu ve yüksek yevmiye oranlarıyla dikkatleri üzerine çekti.
Giresun, tarım işçisi maliyetlerinde Türkiye ortalamasının çok üzerine çıkarak Rize’nin hemen ardından en yüksek ikinci il konumuna yerleşti.
Mevsimlik İşçi Ücretlerinde Büyük Artış
Açıklanan verilere göre, 2025 yılında mevsimlik tarım işçilerinin günlük ücretleri bir önceki yıla göre ortalama %37,8 oranında artış gösterdi. Bu artışla birlikte Türkiye genelinde ortalama günlük yevmiye 1.299 TL olarak kayıtlara geçti. Ancak fındık tarımının lokomotifi olan Giresun’da, iş gücü talebinin yoğunluğu ve coğrafi şartlar nedeniyle bu rakamların çok daha üzerine çıkıldığı görülüyor.
Giresun Türkiye İkincisi!
Giresun, özellikle hasat döneminde ihtiyaç duyulan yoğun mevsimlik iş gücü nedeniyle tarım işçisi ücretlerinin en yüksek olduğu iller listesinde zirveye oynuyor. 2025 yılına ait verilerde Giresun’da mevsimlik erkek işçi ücretleri 2.226 TL olarak açıklandı, kadın işçilerin günlük ücretleri ise 1.879TL olarak açıklandı. Fındık tarımına dayalı işçi maliyetlerinin Türkiye ortalamasını geride bıraktığı ilimizde, ücretler Rize’nin ardından Türkiye’deki en yüksek değerlere ulaştı. Rize’de ise mevsimlik erkek işçi ücreti 3.283 TL kadın işçi ücreti ise 3.075 TL olarak kaydedildi.
Komşu il Ordu’daki mevsimlik işçi ücretleri ise 2025 yılında erkekler için 1.951 TL kadın işçiler için 1.723 TL olarak gerçekleştiği kaydedildi.
Giresunlu fındık üreticisi, bir yandan artan gübre ve ilaç maliyetleriyle boğuşurken, diğer yandan Türkiye ortalamasının üzerindeki işçilik maliyetleriyle karşı karşıya
Özcan Özkaya
Ekonomi
Yayınlanma: 11 Mart 2026 - 13:40
GİRESUN'DA TARIM İŞÇİSİ MALİYETİ ZİRVEYE KOŞUYOR
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılına ait "Tarımsal İşletme İşgücü Ücret Yapısı" verilerini paylaştı.
Ekonomi
11 Mart 2026 - 13:40
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir
