Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “Tarım, insanlığın devamı için gereken temel ürünleri sağlaması, suyun ve toprağın kullanımı nedeniyle tüm ekosistemi bütün halinde ele alan yaşamsal bir döngüdür. İklim değişikliği ormanları, bitki örtüsünü, arazi niteliğini, temiz su kaynaklarını ve biyolojik çeşitliliği birçok şekilde etkileyebilmekte, bu yönüyle tarımsal faaliyetlerin yönünü ve yönelimini belirleyebilmektedir. Bu sebeple iklimin tarımsal faaliyetler üzerinde yarattığı risk, etkilerinin tahmin edilemezliği yönünden oldukça fazladır. Üstü açık fabrika olan tarım için; don, dolu, fırtına, heyelan, sel gibi riskler tehdit oluşturmaktadır.” ifadelerine yer verildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, ayrıca çeşitli destekler sunarak, üreticilerin sigorta yaptırmalarını teşvik ediyor. Tarım sigortası priminde, planlı üretim kapsamında yapılan %10 "Tarımsal Üretim Planlaması" indirimi, kadın çiftçilere %10, 40 yaş altı çiftçilere %5, engelli çiftçilere %5, şehit ve gazi yakınlarına ise %5 oranında prim indirimi uygulanıyor.
Fındık üreticilerinin, devlet destekli tarım sigortasından yararlanabilmeleri için Bakanlığın belirlediği kayıt sistemlerine kayıtlı olmaları ve kayıtlarını her yıl güncellemeleri gerekiyor. Başvurular, TARSİM’e üye sigorta şirketlerinin yetkili acenteleri aracılığıyla yapılabiliyor.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçilerin bilinçlendirilmesi amacıyla Devlet Destekli Tarım Sigortaları eğitimlerine de devam ediyor.
Fındık üreticilerinin 3 Mart 2025’e kadar başvurularını yaparak, bu önemli destekten faydalanmaları gerektiği vurgulandı.
Haber Merkezi
