Giresun’da aktif sigortalı olarak çalışan kişi sayısı 109 bin 993 olarak kaydedilirken, emekli sayısı 120 bini aştı. Bu tablo, kentin giderek bir “emekli şehrine dönüştüğü ifade ediliyor.
Vatandaşlara göre, Giresun’da sanayinin yeterince gelişmemesi ve iş imkanlarının sınırlı olması, yıllardır birçok kişinin büyükşehirlere ya da başka illere göç etmesine neden oldu. Ancak gurbetçiler, emeklilik döneminde memleketlerine dönmeyi tercih ediyor.
Emekli Giresunlular’dan biri, 45 yıllık çalışma hayatının ardından memleketine döndüğünü anlatan, Hasan Bay,“Büyükşehirde emekli maaşıyla geçinmek çok zor. O yüzden doğduğum yere döndüm. Zaten bizler için memlekette bir köy, bir baba ocağı her zaman var. Keşke zamanında burada da iş sahaları olsaydı, belki hiç gurbete gitmek zorunda kalmazdık” dedi.
Sanayi kuruluşlarının kapanması göçe yol açtı
Kentte istihdam sağlayan sanayi kuruluşlarının kapanması da göçün başlıca nedenlerinden biri olduğunu ifade eden Hüseyin Dede,“Eskiden SEKA Kağıt Fabrikası, Adel Kalem Fabrikası, FİSKOBİRLİK gibi büyük kurumlar binlerce kişiye iş verirdi. Mahalle aralarında fındık içhaneleri vardı. Bugün bunların çoğu ya kapandı ya da küçüldü. SEKA ve kalem fabrikası kapatıldı, FİSKOBİRLİK özelleşti. İçhaneler kalmadı. Bugün Giresun’da yaşayan emeklilerin yüzde 40’ı bu kurumlarda çalışmış insanlardan oluşuyor. Çalışan genç nüfus ise başka illerde şansını arıyor” dedi.
İHA


