Kaju üretimi çerçevesinde, Gambiya’nın gayrisafi milli hasılasına daha fazla destek sağlanması amacıyla rol model ülke ve ürünlerin seçildiği çalışmada, Türk Fındığı özelinde Giresun Ticaret Borsası ve Lisanslı Depo tesisleri ile Giresun Gıda Araştırma ve Test/Analiz Merkezi(GATAM) laboratuvarında incelemeler gerçekleştirildi.
Giresun Ticaret Borsası’nın faaliyetleri, Fındık Sektörü ve Giresun’un tarihi ve doğal güzellikleri konusunda ziyaretçilere brifing verilen ziyaretin soru ve cevap bölümünde, Gambiya Kaju’sunu daha değerli kılınması adına Giresun’un fındıktaki tecrübelerinden paylaşımlar yapıldı.
Gambiya’dan Türkiye’ye gelen heyet, 'Hasat Sonrası Kayıp Yönetimi' kapasite geliştirme eğitimi kapsamında, Giresun’daki fındık işleme tesislerini ve teknolojilerini yerinde inceleyerek kendi ülkelerinde uygulanabilir çalışmalar hakkında tecrübe edinmeye çalıştılar.
Eğitim programıyla ilgili yetkililer tarafından yapılan bilgilendirmede; “Birleşmiş Milletler Az Gelişmiş Ülkeler için Teknoloji Bankası (UNTechnology Bank for LDCs:UNTB) tarafindan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) iş birliği ile gerçekleşmekte olup, Türkiye Hükümeti’nin de desteğiyle yürütülmektedir.
Eğitimler, Gambiya’daki kaju üreticilerine teknoloji transferi yoluyla hasat sonrası kayıpların azaltılmasını hedeflemektedir. Gambiya heyeti; üst düzey kamu yetkilileri, Kaju Federasyonu temsilcileri, çiftçi grupları ve üniversitelerden akademisyenlerden oluşan geniş bir katılımla, hasat sonrası kayıp yönetimi konusundaki bilgi ve tecrübelerini artırmak amacıyla Türkiye’de bulunuyor.
5 gün olarak planlanan eğitimin ilk 2 günü Gebze’de TÜBİTAK MAM Gıda Teknolojileri Arastirma Grubu’nda başladı. İlk iki gün boyunca katılımcılar, hem teorik eğitimler aldılar hem de fındık dahil farklı ürün işleme hatlarında gerçekleştirilen uygulamalara katıldılar. Bu süreçte, katılımcılar hasat sonrası kayıpları azaltmaya yönelik teknolojiler hakkında bilgi sahibi oldular. Eğitimin Giresun ayağında heyet, Türkiye’nin önemli fındık üretim tesislerini de ziyaret etme fırsatı buldular. Bu ziyaretlerin yanı sıra, heyet Giresun Gıda Araştırma ve Test/Analiz Merkezi’ni (GATAM) de inceleyerek burada yapılan araştırma ve analizler hakkında bilgi aldılar. Burada katılımcılar, fındık işleme süreçlerini ve uygulanan teknolojileri yerinde inceleyerek kendi ülkelerindeki süreçlere uyarlanabilir yenilikler hakkında fikir sahibi oldular.
Bu kapasite geliştirme eğitimi sayesinde, Gambiya’nın kaju üreticileri ve işlemecileri, ülke genelinde tarımsal verimliliği artıracak çözümlerle tanışma fırsatı bulucak ve Eğitimler, Gambiya’daki yerel üreticilerin teknolojik kapasitesini artırarak tarımsal kayıpların en aza indirilmesini ve ürün kalitesinin artırılmasını amaçlamaktadır.
Ziyaret esnasında Fındıktan üretilen inovatif vegan ürünleri de Giresun Üniversitesi Gıda Mühendisliğinde görevli Doç.Dr. Levent Hocamızdan da öğrenme fırsatı bulduk. Fındık adına yeni ürün geliştirme çalışmalarından müthiş bir keyif ve heyecan duyduğumuzu belirtmek istiyoruz. Bu anlamda Giresun Üniversitesi ile Gatam arasında ilerleyen süreçlerde birlikte Ar-Ge yapma çalışmalarımızın de başlayacağını ve artacağını bekliyoruz.
Ziyaret sonrasında fındık çeşitlerinden yapılan bir çok ürün Gambiyalı misafirlerimize tattırılarak farklı deneyimler kazanımlarına fırsat yaratılarak, yerel bir makine imalatçısı olan Akbaysan Firması yetkilisi Ercan Bay’da kajudan imal ezme yaptırarak misafirlere tattırma fırsatı buldu.
Ziyaret günün anısına fotoğraf çekimiyle sonlandırıldı. Gambiyalı dostlarımıza ülkelerinde Kaju üretimi adına önemli tecrübeler edindiğini düşünüyor ve bundan sonraki yaşamlarında mutlu ve huzur dolu günler geçirmelerini diliyoruz.” ifadelerine yer verildi