• Etkinlik
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLERİ TARİH
  • İLERİ ETKİNLİK
  • Giresunspor
  • Resmi İlanlar
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Sağlık
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Asayiş Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
11:45
Giresun'da fındık piyasasında son durum… Fındık fiyatları ne kadar?
10:44
Çevre Projesine Uluslararası Destek: Giresun’da 6 Kırsal Toplulukta Çevre Çalışması Yapılacak!
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. 'Diyabeti Kontrol Altına Almak Kendi Elinizde'
Sağlık
Yayınlanma: 15 Kasım 2023 - 10:26
Güncelleme: 15 Kasım 2023 - 10:29

'Diyabeti Kontrol Altına Almak Kendi Elinizde'

Diyabetin önlenebilir bir hastalık olduğunun altını çizen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Şahin, “Diyabeti önlemek zor değildir. Bunun için istekli olup harekete geçilmelidir. Kişiler hayatlarında köklü değişimler yapamıyorsa bile, 1-2 kilo vererek, otobüsten 2-3 durak önce inip yürüyerek, şekerli-yağlı yiyecekler yerine yoğurt, meyve ve salata tüketerek diyabetle mücadeleye başlayabilir” dedi. 

Sağlık
15 Kasım 2023 - 10:26
Güncelleme: 15 Kasım 2023 - 10:29
Yorumlar
2 dk okunma süresi
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
'Diyabeti Kontrol Altına Almak Kendi Elinizde'
Reklam

Medical Park Ordu Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Şahin, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet hastalığı hakkında uyarılarda bulundu. Diyabetin tanımını yapan Uzm. Dr. Şahin, “Diyabet, kandaki glukoz seviyesini kontrol eden insülin hormonunun, pankreas tarafından üretilmemesi, yetersiz olarak üretilmesi veya vücut tarafından etkin biçimde kullanılmaması sonucu ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından 14 Kasım, Dünya Diyabet Günü olarak kabul edilmiş ve çeşitli etkinliklerle halkın bilgilendirilmesi hedeflenmiştir” diye konuştu.

“Aşırı susama görülebilir”

Diyabette görülebilecek belirtilere değinen Uzm. Dr. Şahin, “Aşırı susama, sık idrara çıkma, yorgunluk ve açıklanamayan kilo kaybı sık görülen belirtiler olmakla birlikte, bunlardan hiçbiri açık olarak hastada gözükmeyebilir. Yukarıdaki belirtilerden biri veya birkaçı varsa vakit geçirmeden bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir” ifadelerine yer verdi.

“Kan şekeri takibi yapılmalı”

Uzm. Dr. Şahin, tedavi sırasında dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde açıkladı: “Diyabetin tedavi ve takibinin yapılabilmesinde hastanın etkin rolünün sağlanabilmesi için hasta eğitimi ve kendi kendine ilaçlarını kullanması, kan şekeri takibi yapabilmesi büyük önem taşımaktadır. Diyabet tedavisi bir ekip işidir. İlgili branş doktoru, hemşire, diyetisyen, diyabet eğitim hemşiresi, göz, nöroloji, diş ve diğer branşlardaki doktorlarınız ihtiyaç duyduğunuzda size yardım edebilir ve öneriler sunabilir.”

Diyabetin önlenebilir bir hastalık olduğuna ve bunu önlemenin zor olmadığını kaydeden Uzm. Dr. Mesut Şahin, “Diyabeti önlemek zor değildir. Bunun için istekli olup harekete geçilmelidir. Kişiler hayatlarında köklü değişimler yapamıyorsa bile, 1-2 kilo vererek, otobüsten 2-3 durak önce inip yürüyerek, şekerli-yağlı yiyecekler yerine yoğurt, meyve ve salata tüketerek bile diyabetle mücadeleye başlayabilir. Diyabet hastaları yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermelidir. Düzenli spor yapmalı, kilosunu kontrol altında tutmalıdır” şeklinde konuştu.

“3-4 ayda bir doktor kontrolü yapılmalı”

Diyabetli hastalarda yiyeceklerin doğru miktarda tüketilmesinin çok önemli olduğunu aktaran Medical Park Ordu Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Şahin, “Beslenme programınız sadece size özeldir. Başka bir hastanın listesi size uygun olmayabilir. Size uygun beslenme programını diyetisyeninize danışarak öğrenin. Bu yüzden yiyeceklerinizi diyetisyeninizin önerdiği miktarlara uygun olarak tüketiniz. Spor vücuttaki şekerin hızla tüketilmesine yardımcı olarak kan şekeri düzeyini dengelemektedir. Ancak spora başlamadan önce mutlaka doktora danışarak tıbbi kontrolden geçilmeli ve yapılabilecek uygun spora karar verilmelidir. Yürüyüş, bisiklet gibi sporlar kolay ve idealdir. Diyabet hastaları ilaçlarını doktorunun önerdiği şekilde kullanmalıdır. Kan şekerini doktorunun önerdiği sıklıkta ölçmeli ve insülin kullanılması gerekiyorsa doktorunun önerdiği doz ve zamanda, diyabet hemşiresinin gösterdiği uygulamaya göre yapmalıdır. 3-4 ayda bir doktor kontrolü yaptırmalı, yılda bir kez de göz ve nöroloji muayenesi yaptırmalıdır” dedi.

 

 

İHA
# Dünya Diyabet Günü# İç Hastalıkları# Dünya Sağlık Örgütü
EDİTÖR
Dilek Demir
Dilek Demir
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Robotik kalp cerrahisi hastaların günlük yaşama dönüşünü hızlandırıyor
Robotik kalp cerrahisi hastaların günlük yaşama dönüşünü hızlandırıyor
Giresun’da Meme Kanserine Karşı Farkındalık Standı Açıldı
Giresun’da Meme Kanserine Karşı Farkındalık Standı Açıldı
Giresun’da Bir Doktor Daha Uzmanlık Unvanı Aldı
Giresun’da Bir Doktor Daha Uzmanlık Unvanı Aldı
Giresun'da Özel Çocuklar İçin Yeni Sağlık Hizmeti Başladı!
Giresun'da Özel Çocuklar İçin Yeni Sağlık Hizmeti Başladı!
RESMİ İLANLAR
RESMİ İLANDIR
AKARYAKIT SATIN ALINACAK
Son Haberler
Giresun’da Futsal Heyecanında Şampiyon Belli Oldu!
Giresun’da Futsal Heyecanında Şampiyon Belli Oldu!
Robotik kalp cerrahisi hastaların günlük yaşama dönüşünü hızlandırıyor
Robotik kalp cerrahisi hastaların günlük yaşama dönüşünü hızlandırıyor
Vali Mustafa Koç’tan Şebinkarahisar Kaymakamlığına Ziyaret
Vali Mustafa Koç’tan Şebinkarahisar Kaymakamlığına Ziyaret
Ezine Çayı'nda mola veren ak pelikanlar ilgi odağı haline geldi
Ezine Çayı'nda mola veren ak pelikanlar ilgi odağı haline geldi
Bulancak İlçe Millî Eğitim Müdürü Aykıt’tan MESEM’e Ziyaret
Bulancak İlçe Millî Eğitim Müdürü Aykıt’tan MESEM’e Ziyaret
Çok Okunan Haberler
Giresun’da Fındık Üreticileri Bahçeye İndi, Doğru Bilinen Yanlışlar Ortaya Çıktı
Giresun’da Fındık Üreticileri Bahçeye İndi, Doğru Bilinen Yanlışlar...
Giresun'da fındık fiyatları haftaya nasıl başladı? Fındık fiyatları ne kadar?
Giresun'da fındık fiyatları haftaya nasıl başladı? Fındık fiyatları...
Giresun'da fındık fiyatları yükseldi mi? Fındık fiyatları kaç TL?
Giresun'da fındık fiyatları yükseldi mi? Fındık fiyatları kaç...
Son Yorumlananlar
Giresun’da Çanakkale Ruhu: 111. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlandı
Giresun’da Çanakkale Ruhu: 111. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlandı
Giresun’a %100 Zamlı Su Faturası!
Giresun’a %100 Zamlı Su Faturası!
Çamoluk İçin Müjde! O Cami İbadete Açılıyor
Çamoluk İçin Müjde! O Cami İbadete Açılıyor
İsrail Askerleri Gazze’deki Şifa Hastanesi’ni Bastı!
İsrail Askerleri Gazze’deki Şifa Hastanesi’ni Bastı!

Ana Sayfa
İLERİ TARİH
İLERİ ETKİNLİK
Giresunspor
Resmi İlanlar
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Sağlık
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Asayiş
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Etkinlik
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.