Türkiye'de 6 Tane, Karadeniz'de Tek Giresun'un O İlçesinde

TAKİP ET

Türkiye'de 6 tane yatılı Mesleki Eğitim Merkezlerinden bir tanesi de Giresun-Bulancak ilçesinde bulunuyor.

Mesleki Eğitim Merkezleri, öğrencilerin sadece eğitim görmekle kalmayıp aynı zamanda çalışarak harçlıklarını çıkarmalarını sağlıyor. Lise eğitimlerini tamamladıktan sonra öğrenciler, lise diplomasının yanı sıra ustalık belgesi de alabiliyorlar. Öğrenciler, haftada dört gün işyerlerinde çalışıp bir gün okula gidiyorlar.

Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Bayram Köksal, öğrencilerin bu merkezi tercih etmelerinin büyük avantajlar sunduğunu kaydetti.

Öğrencilere sunulan bu avantajlar arasında, kayıt yaptırdıkları andan itibaren sağlık sigortası kapsamına girmeleri bulunuyor. Ayrıca 9, 10 ve 11. sınıf öğrencileri, çalıştıkları yerde asgari ücretin %30'u oranında maaş alıyor. 12. sınıfta ise bu oran %50'ye yükseliyor.

Köksal, “Bu öğrenciler için büyük bir avantaj. 11. sınıfın sonunda kalfalık belgesi ve 12. sınıfın sonunda hem ustalık hem de meslek lisesi diploması almış oluyorlar.

Bugünlerde bazı üniversite mezunlarının işsiz kaldığı bir dönemde, bizim öğrencilerimiz çalıştıkları iş yerlerinde işlerine devam edebiliyor ya da başka bir işte çalışabiliyorlar ve işsizlik sorunu yaşamıyorlar” dedi.

Köksal ayrıca, mesleki eğitim merkezlerinin sunduğu bir avantajlarına değinerek şunları söyledi; “31 Aralık'a kadar kayıt yaptırma olanağı. Öğrenci eğer 31 Aralık tarihine kadar kayıt yaptırırsa, o yıl tamamlanmış sayılıyor. Ancak 31 Aralık'tan sonra kayıtlar ertesi yıl için başlayıp bir yıl sonra devam ediyor. Öğrencilerimiz haftada dört gün iş yerinde 8 saat üzerinde çalışıp eğitim alırken, bir gün de okula geliyorlar. Bu öğrenciler açısından büyük bir avantaj; mesleği yerinde öğrenme, işin içinde öğrenme olanağı sunduğu için mesleki eğitim merkezinden mezun olanlar kalifiye eleman olarak yetişiyor.

Şu an öğrencilerimizin ağırlıklı olarak eğitim gördüğü alanlar; sanayide motor mekanik (otomotiv) ve kuaförlük. Bunun yanı sıra mobilya, dekorasyon, yiyecek ve içecek sektörlerinde de öğrencilerimiz bulunuyor. Elektrik ve tesisat gibi diğer alanlarda da öğrencilerimiz mevcut, ancak otomotiv alanı ağırlıklı tercih ediliyor.

Mesleki eğitim merkezlerinin imkânları ve diploma alma olanakları geçmişe göre çok daha iyidir. Şu anda 200 öğrencimiz bulunuyor ve her geçen gün öğrenci sayımız artıyor. Devletin mesleki eğitim merkezlerine verdiği önem ve katkılar sayesinde bu alanda ciddi bir gelişme kaydedildi.”