Türk somonu markalaşıyor...

TAKİP ET

Türkiye'nin su ürünleri sektöründe 2023 yılında yeni bir rekora imza atması bekleniyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024 Haziran ayında açıklanacak olan TÜİK verilerine göre, 2023 yılı su ürünleri üretiminde önemli bir artış öngördüklerini belirtti.

Bakan Yumaklı, 2022 yılında elde edilen 849 bin 808 tonluk su ürünleri üretiminin, 2023 yılında 900 bin-1 milyon ton aralığına ulaşmasını öngördüklerini ifade etti. Bu miktarın, Cumhuriyet tarihinin üretim rekorunu kırarak yeni bir döneme işaret edeceğini vurgulayan Yumaklı, su ürünleri ve balıkçılık sektörüne verdikleri önemi dile getirdi.

Balıkçılara ve yetiştiricilere sağlanan desteklerin, gerçekleştirilen projelerin meyvelerini topladıklarını belirten Bakan Yumaklı, geçen yıl elde edilen üretim miktarının sürdürülebilir bir artış gösterdiğini ve bu sayede Türk su ürünleri üretiminin dünya çapında dikkat çekici bir ivme kazandığını ifade etti.

Su ürünleri yetiştiriciliğinde de artışın devam ettiğini belirten Yumaklı, Türk Somonu'nun markalaşma sürecinde önemli mesafeler alındığını ve alabalık yetiştiriciliği ile birlikte çipura ve levrek üretimlerinde de artış yaşandığını söyledi.

Balıkçıların verimli bir sezon geçirdiğini ve hamsi avının 300 bin ton civarında olmasını beklediklerini ifade eden Bakan Yumaklı, iç sularımızdaki su ürünleri avcılığının ise 30 bin ton civarında gerçekleşmesini öngördüklerini aktardı.

Bakan Yumaklı, deniz ve iç sulardaki su ürünleri kaynaklarını koruyarak sürdürülebilir işletmeyi hedeflediklerini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nün faaliyetlerinin bu doğrultuda devam edeceğini kaydetti.

Kaçak avcılığın önlenmesine yönelik denetimlerin 2023 yılında da devam ettiğini belirten Bakan Yumaklı, yapılan denetimlerde 78 adet gemiye el konulduğunu ve 171 bini aşkın denetimde 74 milyon TL idari para cezası uygulandığını açıkladı.

Türk somonu Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı