Kahverengi kokarca için 15 bin Samuray arısı doğaya salınıyor

TAKİP ET

Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, 7 Haziran’da Ordu'da 15 bin kadar Samuray arısının kahverengi kokarca ile biyolojik mücadele kapsamında salınacağını açıkladı.

BİYOLOJİK MÜCADELE 7 HAZİRAN'DA BAŞLIYOR

Kahverengi kokarca, fındık başta olmak üzere pek çok tarım ürünü için büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu zararlı böcekle mücadelede çeşitli yöntemler kullanılıyor ve bu yöntemlerden biri de biyolojik mücadele olarak bilinen samuray arısının salınması. Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, "Bilindiği üzere bu yöntemlerden biri de biyolojik mücadele türü olan samuray arısının salınması. Bu arı kahverengi kokarcanın yumurtalarını parazitleyerek onların yavru olarak çıkmasını önlüyor. Bu konuda Giresun’daki Fındık Araştırma Enstitüsü ile birlikte çalışmalarımız sürüyor. Tarihlerde bir iki gün ileri ya da geri hareket olabilir ama 7 Haziran gibi 15 bin kadar samuray arısının salınmasını planlıyoruz” dedi.

SAMURAY ARISI SALINACAK YERLER

Kemal Yılmaz, samuray arısının salınacağı yerler hakkında da bilgi verdi; "Elbette kahverengi kokarcanın yoğun olarak görüldüğü yerlere öncelik vereceğiz. Biz zaten daha önce yaptığımız çalışmalarla bu bölge ve noktaları tespit etmiştik. Hatta buralarda kışlak ilaçlamaları da yapmıştık. Çünkü 1 tane kahverengi kokarcanın imhası bile önemli çünkü o 1 tanesi 200 kadar yumurta yapabiliyor. Ordu’da Altınordu’nun yoğun olarak görülen yerlerinde, Perşembe’de, Fatsa’da, Çatalpınar ve Çamaş’ta samuray arısı salımı yapacağız” şeklinde konuştu.

KAHVERENGİ KOKARCA İLE ETKİN MÜCADELE

Kahverengi kokarcanın hızlı üreme kapasitesi ve geniş yayılma alanı nedeniyle mücadelenin önemine vurgu yapan Yılmaz, samuray arısı gibi biyolojik mücadele yöntemlerinin, çevre dostu ve sürdürülebilir çözümler sunduğunu belirtti. Bu adım, Ordu'daki tarım ürünlerinin korunması ve zararlı böceklerin etkisinin azaltılması için büyük bir öneme sahip.

kahverengi kokarca Fındık Araştırma Enstitüsü Samuray arısı