Giresun Üniversitesi'nin 'Yunus' Dronu TEKNOFEST 2025 Finalinde: Rektör Can Öğrencileri Kutladı

TAKİP ET

Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan 'Smart Bee' Takımı, Üniversitenin desteğiyle geliştirdikleri 'Yunus' adlı dron projesiyle, 17–21 Eylül 2025 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek olan TEKNOFEST İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması finallerine katılmaya hak kazandı.

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, final öncesi takımı makamında kabul ederek tebriklerini iletti ve başarı dileklerinde bulundu.

Yapay Zekâ Destekli Hayat Kurtaran Teknoloji

Derin öğrenme destekli görüntü işleme ve sensör füzyonu teknolojileriyle geliştirilen “Yunus”, deniz yüzeyindeki rip akıntıları (ani ve tehlikeli deniz akıntıları) anlık olarak tespit edebiliyor. GPS tabanlı yarı otonom uçuş kabiliyeti sayesinde tehlike bölgesine yönelen dron, can simidini hassas bir mekanizma ile suya bırakarak, profesyonel ekipler ulaşana kadar hayati ilk müdahaleyi sağlayabiliyor.

Proje, Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yüksek Lisans öğrencisi Sefa Kurtoğlu danışmanlığında yürütülüyor.

Smart Bee Takım Üyeleri ve Görev Dağılımı:

Necip Ulutaş – Takım Kaptanı

Beyza Ceylan – Yapay Zekâ

Hamza Hasanoğulları – Uçuş Mekaniği

Doğukan Öztepe – Navigasyon

Ece Kırk – Test ve Doğrulama

Ege Aydoğan – Yapay Zekâ ve Görüntü İşleme

Giresun Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada; "Öğrencilerimizi bu önemli başarılarından dolayı tebrik ediyor, TEKNOFEST 2025 finallerinde kendilerine üstün başarılar diliyoruz." ifadelerine yer verildi. 

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Proje rip akıntıları Giresun Üniversitesi yarı otonom uçuş kabiliyeti TEKNOFEST 2025 finalleri