Giresun Üniversitesi'nin 'Yunus' Dronu TEKNOFEST 2025 Finalinde: Rektör Can Öğrencileri Kutladı
Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan 'Smart Bee' Takımı, Üniversitenin desteğiyle geliştirdikleri 'Yunus' adlı dron projesiyle, 17–21 Eylül 2025 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek olan TEKNOFEST İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması finallerine katılmaya hak kazandı.
Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, final öncesi takımı makamında kabul ederek tebriklerini iletti ve başarı dileklerinde bulundu.
Yapay Zekâ Destekli Hayat Kurtaran Teknoloji
Derin öğrenme destekli görüntü işleme ve sensör füzyonu teknolojileriyle geliştirilen “Yunus”, deniz yüzeyindeki rip akıntılarını (ani ve tehlikeli deniz akıntıları) anlık olarak tespit edebiliyor. GPS tabanlı yarı otonom uçuş kabiliyeti sayesinde tehlike bölgesine yönelen dron, can simidini hassas bir mekanizma ile suya bırakarak, profesyonel ekipler ulaşana kadar hayati ilk müdahaleyi sağlayabiliyor.
Proje, Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yüksek Lisans öğrencisi Sefa Kurtoğlu danışmanlığında yürütülüyor.
Smart Bee Takım Üyeleri ve Görev Dağılımı:
Necip Ulutaş – Takım Kaptanı
Beyza Ceylan – Yapay Zekâ
Hamza Hasanoğulları – Uçuş Mekaniği
Doğukan Öztepe – Navigasyon
Ece Kırk – Test ve Doğrulama
Ege Aydoğan – Yapay Zekâ ve Görüntü İşleme
Giresun Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada; "Öğrencilerimizi bu önemli başarılarından dolayı tebrik ediyor, TEKNOFEST 2025 finallerinde kendilerine üstün başarılar diliyoruz." ifadelerine yer verildi.