Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden Fındık Üreticilerine Zararlılarla Mücadele Uyarısı: İlaçlama Takvimi Açıklandı

TAKİP ET

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık üreticilerini bahçelerde ciddi zararlara yol açan Fındık Kurdu ve Kahverengi Kokarca zararlıları konusunda uyardı. Üreticilerin zararlılarla etkin bir mücadele için bahçelerini düzenli olarak kontrol etmeleri ve fındık meyvesinin %50'si mercimek büyüklüğüne ulaştığında ilaçlamaya başlamaları gerektiği belirtildi.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ilaçlamaya bu yıl için sahil kolda 10 Mayıs, orta kolda 13 Mayıs, yüksek kolda ise 16 Mayıs 2025 tarihinde başlanması gerektiğini açıkladı.

Darbe Metoduyla Zararlı Tespiti

İlaçlamadan önce zararlı yoğunluğunun tespit edilmesi gerektiğini hatırlatan yetkililer, üreticilerin fındık ocaklarının altına 3 x 3,5 metre boyutlarında çarşaf sererek darbe yöntemiyle böcekleri saymaları gerektiğini vurguladı. Yapılan sayımda 10 ocakta 2 veya daha fazla "Fındık Kurdu", 1 veya daha fazla "Kahverengi Kokarca" tespit edilen bahçelerde, her iki zararlıya karşı etkili ruhsatlı bitki koruma ürünlerinin kullanılması gerektiği bildirildi.

Külleme Hastalığına da Dikkat

Hava koşullarının ilaçlamaya elverişli olmadığı günlerde, üreticilerin bu dönemde fındıkta sıkça görülen "Külleme Hastalığı"na karşı da mücadele etmeleri gerektiği ifade edildi.

Uygulama Şekli ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlaçlama sırasında dekara (yaklaşık 40-50 ocak) verilecek dozun, motorlu sırt atomizörü ile en az 30-35 litre, motorlu pülverizatörlerle 100 litre su ile karıştırılarak uygulanması gerektiği belirtildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ilaçlamanın fındık ocaklarının altından yukarıya doğru yapılmasının daha etkili olduğunu vurguladı. Bu mücadele ile aynı zamanda Yaprak Bitleri de kontrol altına alınabilecek.

Arıcılar ve Hayvan Sahiplerine Uyarı

İlaçlamadan önce arıcıların, arılarını ilaçlama sahalarının dışına çıkarması gerektiği hatırlatıldı. İnsan ve hayvan sağlığının korunması için, kullanılan bitki koruma ürününün hasat aralığı süresince ilaçlanan alanlarda hayvan otlatılmaması ve meyve tüketilmemesi gerektiği bildirildi.

Son olarak, sadece Tarım İl Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş bayilerden alınan ve Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi bulunan kişiler tarafından ilaçlama yapılması gerektiği uyarısı yapıldı. Etiket bilgilerinde yer alan karışılabilirlik durumuna dikkat edilmesi ve yaprak gübreleri haricinde herhangi bir kimyasalın rastgele karıştırılmaması gerektiği de vurgulandı.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü fındıkta sıkça görülen Külleme Hastalığı İlaçlama fındık arıcılar Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi Fındık Kurdu Kahverengi Kokarca ruhsatlı bitki koruma ürünleri