Giresun'da Yatırım, Ulaşım ve Finansman Talepleri Gündemde
Giresun Oda-Borsa Ortak Toplantısı Bulancak Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Bulancak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fatoğlu nezdinde bir araya gelen heyette Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Bölük ile meclis başkanları, yönetim kurulu üyeleri ve genel sekreterler iştirak etti.
Ulaşımdan ticari alanlara, işletmelerin finansman maliyetlerinden sektör taleplerine kadar birçok konunun gündeme geldiği toplantıda değinilen başlıca talep ve yatırım öncelikleri şöyle;
*Finansmana erişimde yaşanılan sorunların her geçen gün artması ve akabinde kredi maliyetleri ile taksit sayısının darlığı işletmelerimizi mağdur etmektedir. KOBİ tarzında işletmelerimizin ayakta kalabilmesi adına-Nefes Kredisine ilave-ticari kredi destek paketinin devreye alınması ve özellikle Kalkınmada Öncelikli Yörelere pozitif imkan sağlanması şarttır. Bu uygulamada sigorta ve vergi borcu yoktur yazısının şu süreçte istenmemesi işletmelerimizin sağlıklı gelişimi, genel ekonomi açısından kritik öneme sahiptir.
* Giresun’un kalkınması ve katma değerli ürünlerin imalatı açısından bölgemiz için planlanan ve kuruluşu gerçekleştirilen 3. ve 4. OSB, Şebinkarahisar-Alucra ve Çamoluk bölgelerini kapsayacak olan Şebinkarahisar Organize Sanayi Bölgesi altyapı yatırım ödenekleri ve yatırım süreçleri hızlandırılmalıdır.
*İşletmelerimizin ara eleman sorunu her geçen gün artmaktadır. Uzun zamandır imalat sektörünü kapsayan nitelikli/ara eleman sorunu bugün perakende sektörünü de etkilemeye başlamıştır. Ticaret liseleri ile meslek liselerinin aktif hale dönüştürülmesi, ara eleman sorununun çözümü noktasında milli bir politika ortaya konulması ve mevcut projelerin kapsamının genişletilmesi gerekmektedir.
*İlimiz sahili boyunca yirmi beş adet balıkçılık kıyı yapısı mevcuttur. Bu yapıların birçoğunun altyapı ve üst yapı yönünden eksiklikleri mevcuttur. Özellikle mendirek, elektrik, su, bağlama rıhtımı, atık su yönetimi, kum toplama, tarama ve bakım onarım alanlarının yanı sıra, işletme binası, ağ depolama alanları ve çevre güvenliği ile aydınlatma yönünden eksikleri vardır.
*Giresun’un araç trafiği başta olmak üzere ticari ve sosyal yapılarında da pozitif etki yaratacak olan Giresun Güney Çevre Yolu projesinin nihayete ulaştırılması gerekmektedir. 2012 yılından itibaren gündemde olan, ilimizin sahil bandında yer alan dört, ayrıca Ordu İli Gülyalı ilçesini kapsayan 49 km. lik projenin yatırım programına alınması iş dünyasının en önemli talebi içinde yer almaktadır.
*Eğribel bölgesinin 365 gün açık kalabilmesi ve iç bölgeler ile sağlıklı ticaret yapılabilmesi adına planlanan Eğribel Tüneli Projesi yapımının tamamlanması mutluluk vericidir, ayrıca Pınarlar Tünel Projesi’nin de ivedilikle yatırıma dönüştürülmesi bölgeye maksimum fayda sağlayacaktır. Ayrıca Espiye-Yağlıdere-Alucra-Sivas hattına yönelik kısa ve eğimi en düşük karayollarından biri olan Kurtbeli yolu ve tünel projesinin yatırım kararı beklenmektedir. 2020 sonrasında karayolları ağına alınan ve bir kısım ödenek ile sanat yapıları ve yol genişletme çalışmalarına başlanılan Kurtbeli yolu, ekonomik tedbirler gerekçe gösterilerek durdurulması kabul edilemez. Dolayısıyla projenin devamının sağlanması talep edilmektedir.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı sorumluluk sahasının geniş olmasından dolayı hedeflenen hizmete ulaşılamamaktadır. Komşu iller Giresun ve Ordu, ilgili bakanlıkların bölgesel kalkınma vizyonu ve ulusal kalkınma planları dikkate alındığında, ekonomik, sosyal ve coğrafi yönden benzerlik göstermeleri nedeniyle Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan ayrı bir ajans çatısı altında kurumsallaştırılabilir. Böyle bir durumda her iki ilin coğrafi yönden yakınlık göstermesi münasebetiyle yatırımcıları bilgilendirmek ve yönlendirmek daha da kolaylaşacaktır.
*Giresun’da 2B uygulamasının ardından sınırlanan kayıtlı çay üretici sayısı 14 bin dolayındadır. Giresun’da Çanakçı başta olmak üzere, Tirebolu, Güce ve Eynesil bölgelerinde 2B den kaynaklanan kayıt dışı mağduriyet devam etmektedir. Bu bölgelerde yer alan çay bahçelerinin 2B orman arazisi içinde kalması gerçek çay üreticisini zor durumda bırakmakta, bahçeler ruhsatlandırılamadığı için bu alanların çayı resmi kayda alınamamaktadır. Ayrıca fındık ve çay üretiminde destekleme başlıklarının yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir.
*Giresun’un en önemli ticari ihtiyaçlarından birinin Gıda Toptancı Hali olduğunu biliyoruz. Bölgede sektörel gelişemememizin temel sebebi, toptancılarımızın fiziki mekan yetersizliği temelli kurumsallaşamayışlarıdır. Bakıldığında çevre illerden Giresun merkez ve ilçelerine gelen gıda toptancıları ilimiz sermaye yapısını eritmektedir. Ayrıca hırdavatçılara yönelik de sektörel kümelenme bölgesi oluşturulması talebi de mevcuttur. Bu yönde de bir Hırdavatçılar Sitesi oluşturulması arzu edilmektedir.