Giresun'da Kahverengi Kokarcaya Karşı Ekipler Sahada
Giresun'da tarımsal üretimde zarara yol açan kahverengi kokarcaya karşı mücadele çalışmaları aralıksız devam ediyor.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, zararlının kışlak alanlarında kontrol altına alınması ve yeni üretim sezonunda oluşturabileceği zararların azaltılması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
Sonbahar aylarında hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte kahverengi kokarcaların kışlamak amacıyla depo, serenti, çatı araları, ahır, metruk bina ve odunluk gibi kapalı ve korunaklı alanlara çekildiği belirtildi.
Bu alanlarda kışlayan zararlının ilkbahar aylarında yeniden tarım alanlarına yayılarak başta fındık olmak üzere çeşitli ürünlerde zarara yol açmasının önüne geçilmesi amacıyla kışlak mücadelesine ağırlık veriliyor.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelinin gözetiminde yürütülen çalışmalarda, ilaçlama ekipleri tarafından ruhsatlı biyosidal ürünler kullanılarak kışlak mücadelesi gerçekleştiriliyor.
Çalışmalar kapsamında ayrıca feromon tuzaklar kullanılarak “Cezbet-Yok Et” yöntemi uygulanıyor. Bu yöntemle kahverengi kokarcanın belirli noktalarda toplanması ve popülasyon yoğunluğunun azaltılması hedefleniyor.
Kışlak mücadelesi ile feromon tuzaklara dayalı uygulamaların birlikte yürütülmesiyle kahverengi kokarca popülasyonunun baskılanması ve yeni üretim sezonunda tarımsal üretimde oluşabilecek zararların en aza indirilmesi amaçlanıyor.