Giresun'da fındık hasadında çalışacak işçilere ödenecek ücretler belirlendi
Giresun'da 2024 yılı fındık hasadı için hazırlıklar tüm hızıyla sürerken, fındık toplama işlerinde çalışacak tarım işçilerine ödenecek ücretler belirlendi. Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Yakınoğlu başkanlığında yapılan toplantıda, işçilere ödenecek asgari ücretler açıklandı.
Toplantıda alınan karara göre, fındık hasadı döneminde çalışacak işçilere verilecek asgari ücretler tavsiye niteliğinde olup, bahçe sahibi (işveren) ile işçi arasında pazarlık yapılabilecek. Ancak belirlenen ücretlerin altında olmamak kaydıyla, ücretlerin tespit edilmesine izin verileceği belirtildi.
Ücretler Şu Şekilde Belirlendi:
Fındık toplama işçileri: Eğer yemek işverene ait olursa, günlük 666,75 TL; yemek işçiye ait olursa, günlük 760,00 TL olarak belirlendi.
Çuvalcılar: Toplanan fındıkların taşınması işinde çalışacak çuvalcılara yemek işverene ait olursa, günlük 805,00 TL; yemek işçiye ait olursa, günlük 895,00 TL ödeme yapılacak.
Aşçılar: Hasat döneminde çalışacak aşçılara günlük 760,00 TL ödeme yapılacak.
Ayrıca, patoz çekim ücretleri ise ilimize gelecek patoz sahiplerinin, Ziraat Odası Başkanlığı ve bahçe sahiplerinin katılımıyla yapılacak bir toplantı sonucu belirlenecek.
Toplantıda alınan diğer kararlar arasında, işçi ücretlerinin bahçe sahipleri (işveren) tarafından işin bitimini müteakip geciktirilmeden ödenmesi ve tarım işçisi getiren tarım aracılarına yol parası vb. adlarla herhangi bir ödemenin yapılmaması da yer aldı.