Giresun'a 75 Milyar TL Yatırım: 156 Yeni Tesis Hizmete Alındı
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, son 22 yılda Giresun'a yapılan yatırımları açıkladı.
Son 22 yılda 156 adet tesisin hizmete alındığını belirten Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, toplamda 75 milyar 794 milyon 598 bin 82 lira yatırım yapıldığını dile getirerek: “Giresun’da suyumuzu başarıyla yöneterek; toprağımıza bereket, enerjimize güç, üretimimize değer kattık. Giresunlular için daha çok çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.
Giresun’a yapmış oldukları DSİ yatırımları hakkında açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Hepimizi derinden sarsan, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini tehdit eden, taşkınlarla mücadele etmek için son 22 yılda tamamlanan 99 adet taşkın koruma tesisi ile Giresun şehir merkezi, 169 adet yerleşim yeri ve 1.569 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 38 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir. Değişen iklim koşulları başta olmak üzere çeşitli sebeplerle oluşabilecek her türlü taşkını kontrol altına alabilmek için projeler üretiyoruz. Bu kapsamda Son 22 yılda Giresun’a 75.794.598.082 TL yatırım yapılarak, 156 adet tesis hizmete aldık. Bu tesislerin; 8 adedi baraj, 2 adedi gölet, 3 adedi sulama tesisi, 99 adedi Taşkın Kontrol ve 44 adedi HES tesisidir.” dedi.
Giresun’da taşkınlarla mücadelede önemli bir rol oynayan yenilikçi projelere ve taşkın erken uyarı sistemlerine de değinen Genel Müdür Balta, “Taşkınlarla mücadelede, yukarı havzadaki su seviyesinin yükselmesinin tespiti, Vatandaşların can ve mal kaybını önleyebilmek adına, hayati bir önem taşıyor. DSİ olarak bu konuda da adım attık ve Giresun’da 49 adet taşkın erken uyarı sistemi kurarak işletmeye aldık. Şu anda bu sistemlerimizi aşırı yağışlarda aktif olarak kullanıyoruz. Aynı zamanda yapısal tedbirler kapsamında riskli derelerimize geçirgen tersip bentleri, moloz bariyerleri ve sel tırmıkları inşa ediyoruz. Giresun’da uyguladığımız ve aşırı yağışlarda başarıyla çalışan bu projelerimizi yurt genelinde de yaygınlaştırıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Giresun’da taşkın kontrol inşaatları muhtevasında çok sayıda araç ve yaya köprüsü inşa edildiğini belirten Genel Müdür Balta, “Giresun’da inşa ettiğimiz taşkın kontrol projelerimizle birlikte, derelerimize tabir-i caizse gerdanlıklarını takıyor ve çok sayıda köprü inşa ediyoruz. Karadeniz’in bu zorlu coğrafyasında inşa ettiğimiz araç ve yaya köprüleri, vatandaşlarımızın günlük yaşamını oldukça kolaylaştırmaktadır. İnşa ettiğimiz bu köprüler neticesinde vatandaşlarımızdan aldığımız geri dönüşler bizi fazlasıyla mutlu etmektedir” dedi.
'Giresun’da 29 Bin 650 Dekar Arazi Suya Kavuştu'
Giresun’da baraj ve göletlerin yanı sıra sulama tesisleri hakkında da bilgi veren Genel Müdür Balta, “Giresun’da damlayı baraja, barajı tarlaya ve ürünleri suya kavuşturarak, çiftçilerimizin emeğini bereketle buluşturduk. Son 22 yılda Giresun’da 8 baraj, 2 gölet tamamlanmış olup, toplamda 10 milyon m³ biriktirme hacmine ulaşılmıştır. Ayrıca tamamladığımız 3 adet sulama tesisiyle birlikte de 4 640 dekar arazi sulamaya açılmış, böylece çiftçilere yıllık 39.440.000 TL zirai gelir artışı sağlanmıştır.” diye konuştu.
Giresun’da son 22 yılda 44 Adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alındığını belirten Genel Müdür Balta; “Bu tesislerimizin kurulu gücü 1.108 MW, yıllık enerji üretimi ise 3.794 milyon kWh olup yıllık 9.864 milyon TL milli ekonomiye katkı sağlamaktadır. Genel Müdür Balta son olarak; “DSİ olarak gökten inen her damla rahmeti yer üstünde ve yer altında takip ederek, ülkemizin ve milletin hizmetine sunmaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımızdan Kullandıkları her damla suyu son damlasıymış gibi kullanmalarını rica ediyorum.” ifadelerini kullandı.