Fındık Nasıl Budanır? Uzmanı Köylülere Göstererek Anlattı...

TAKİP ET

Giresun Üniversitesi Fındık İhtisaslaşma Koordinatörlüğü, çiftçi eğitimi uygulamaları kapsamında Giresun'un merkez Orhaniye köyündeki fındık üreticilerine budama ve gübreleme konularında eğitim düzenledi.

 

29 Aralık 2023 Cuma günü gerçekleşen eğitime, Rektör Prof. Dr. Yılmaz Can, Rektör Yardımcısı ve Fındık İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Şahin, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ali İslam, Fındık İhtisaslaşma Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Ali Turan ve Fındık İhtisaslaşma Koordinatörlüğü akademik personelleri Öğr. Gör. Mehmet Akgün ve Öğr. Gör. Emre Kan katıldı.

Rektör Prof. Dr. Can, yaptığı kısa konuşmada, fındıkta ihtisas üniversitesi olmanın getirdiği sorumlulukla çiftçi eğitimlerine başlandığını belirterek, amaçlarının fındık verimini artırmak olduğunu vurguladı. Fındık tarımının ülkemizde dönüm başına alınan kilogram ortalamasının düşük olduğuna dikkat çeken Can, eğitimler ve projelerle bu durumu düzeltmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Budama eğitimini gerçekleştiren Prof. Dr. Ali İslam, budamanın ışık yönetim sanatı olduğunu belirterek, neden budama yapılmalı, budama uygulaması tek başına verimi artırmak için yeterli midir, ocaklar arası mesafe ve dal sayısı gibi konularda çiftçilere bilgiler verdi.

Öğretim Görevlisi Mehmet Akgün, fındık bahçesinde toprak analizi ve gübreleme işlemlerini anlattı. Toprak analizi yapmanın ve doğru gübreleme uygulamalarının fındık tarımında önemli olduğunu vurgulayan Akgün, uygulamalı olarak çiftçilere bilgi verdi.

Eğitim sonunda Rektör Prof. Dr. Yılmaz Can ve beraberindeki heyet, Orhaniye köyü Muhtarı Aşkı Konal ve katılımcılara teşekkürlerini iletti. Eğitimlerin çiftçi eğitimleri kapsamında genişleyerek devam edeceği belirtildi.

fındık fındık fiyatı fındıklı kurabiye fındık faydaları fındıkkıran Fındık fiyatları ne kadar? Giresun Kalite Fındık Sivri Fındık Giresun haber Giresun son dakika haber