Fındığa Samuray Koruması: Giresun'da Biyolojik Mücadele Başladı
Giresun'da fındık üretimini tehdit eden kahverengi kokarca zararlısına karşı biyolojik mücadele çalışmaları hız kazandı.
Giresun'da yürütülen proje kapsamında, doğaya salınacak 90 bin Samuray Arısı (Trissolcus japonicus) ile zararlının kontrol altına alınması hedefleniyor.
Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, fındığın bölge ekonomisi için hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak: "Zirai ürünlere zarar veren kahverengi kokarca ile yürüttüğümüz biyolojik mücadele kapsamında ilimizde üretilen 90.000 samuray arısının (trissolcus japonicus) salımına başladık. Kahverengi kokarca zararlısının ilimizde yoğun görüldüğü ilçe, köy ve lokasyonlarda peyderpey samuray arısı salımını sürdüreceğiz." ifadelerine yer verdi.
Ayrıca, Giresun’daki Fındık Araştırma Enstitüsü'nde bu yıl üretilen 300 bin samuray arısının da bölge genelinde kullanılmak üzere hazırlandığı bilgisi verildi.
İlk samuray arısı salımı Keşap ilçesi Düzköy mevkiinde gerçekleştirilirken, proje ile hem çevre dostu bir mücadele yöntemi uygulanması hem de fındık üreticilerinin verim kaybının önüne geçilmesi amaçlanıyor.